Skandinavisk arkitektur och design - Scandinavian architecture and design - Stockholm Sweden
 

Museum of Mediterranean Culture: utvändig perspektiv

Konceptprojekt för en museum av medelhavskultur i den urgammal staden Akko i Israel. Staden har under århundraden rivits och byggts up igen av successiva härskare, vilket har skapat lager-på-lager av historia. Den massiva ringmuren kontrasterar med den gamla stadens tät och småskalig struktur, med undantag av de största byggnader: moskén och karavanserajen som har i sig en stor innergård omgiven av yttremuren. Museums placering i den stora tomma torget är tänkt som en motvikt till den massiva porten i ringmuren, och gestaltningen drar inspiration från den gamla stadens täthet och textur. Invändigt fortsätter samma tema, med en labyrint-aktig cirkulation i galleriorna, som kan anpassas beroende på utställningens behov. Den stora central hallen är båda en sensorisk upplevelse och en referens till stadens innergårdar. Byggnadens tung energitrög konstruktion drar nytta av den dagliga temperaturvariation vid havet för att minska sin energiförbrukning, framförallt för kylning. Landskapsmässigt har ett palmskog planterats i regelbundet mönster för att ytterligare definiera torget, samt skapa en utomhus miljö med skugga mot den starka solen.

Museum of Mediterranean Culture: utvändig perspektiv

Konceptprojekt för en museum av medelhavskultur i den urgammal staden Akko i Israel. Staden har under århundraden rivits och byggts up igen av successiva härskare, vilket har skapat lager-på-lager av historia. Den massiva ringmuren kontrasterar med den gamla stadens tät och småskalig struktur, med undantag av de största byggnader: moskén och karavanserajen som har i sig en stor innergård omgiven av yttremuren.
Museums placering i den stora tomma torget är tänkt som en motvikt till den massiva porten i ringmuren, och gestaltningen drar inspiration från den gamla stadens täthet och textur. Invändigt fortsätter samma tema, med en labyrint-aktig cirkulation i galleriorna, som kan anpassas beroende på utställningens behov. Den stora central hallen är båda en sensorisk upplevelse och en referens till stadens innergårdar.
Byggnadens tung energitrög konstruktion drar nytta av den dagliga temperaturvariation vid havet för att minska sin energiförbrukning, framförallt för kylning.
Landskapsmässigt har ett palmskog planterats i regelbundet mönster för att ytterligare definiera torget, samt skapa en utomhus miljö med skugga mot den starka solen.